Militaire vliegtuigen thomas  

Drones

Drones zijn onbemande vliegtuigen die op afstand worden bestuurd. Militaire drones worden officieel UAV (Unmanned Aerial Vehicle) genoemd. In de 21e eeuw zijn drones gaandeweg een belangrijke rol in de legers van verschillende landen gaan spelen. Er zijn verschillende soorten drones, elk met een eigen tactische rol.

Drones versus vliegtuigen

Drones worden om meerdere redenen door het leger gebruikt. Omdat drones geen piloot aan boord hebben, hoeven ze niet groot te zijn en is er ook geen life support systeem aan boord nodig. Ook kunnen ze veel langer in de lucht verblijven dan een bemand vliegtuig. Drones kosten vaak minder dan de vliegtuigen die ze vervangen, en als ze worden neergeschoten is er enkel sprake van materiële schade.

Verkenningsdrones

Drones kunnen net zoals de commercieel beschikbare exemplaren door het leger worden ingezet ter verkenning. Drones kunnen worden voorzien van een radar, infraroodcamera’s, chemische sensoren en andere detectoren. Ze maken foto’s en filmopnames van vijandelijke installaties en houden de bewegingen van troepen in de gaten. Daarmee vormen ze een uiterst bruikbaar stuk gereedschap voor bijvoorbeeld commandotroepen.

Aanvalsdrones

Drones hebben de afgelopen tientallen jaren steeds vaker een actieve rol in conflicten gespeeld. De VS beschikt bijvoorbeeld over een vloot militaire drones, waarvan de Predator waarschijnlijk het bekendste type is. Deze drone vliegt op grote hoogte en is in staat om Hellfire-raketten te vervoeren, die praktisch elk gronddoel kunnen uitschakelen.

Zowel de drone als de raket zijn zeer nauwkeurig bestuurbaar zodat onnodige nevenschade aan burgerdoelen voorkomen kan worden. Speciaal voor zijn drones heeft het Amerikaanse leger zelfs een niet-explosieve variant van de Hellfire-raket ontwikkeld, die individuele personen kan uitschakelen door zijn gewicht en door middel van uitklappende zwaardachtige bladen. Deze nieuwe vinding wordt ook wel de ‘Ninjaraket’ genoemd.