Militaire vliegtuigen Florence  

Een vis opzetten als wanddecoratie

De meeste mensen hebben vrij standaard versierselen als wanddecoratie. Spiegels, posters, schilderijen: ze zijn allemaal mooi en vullen de muur goed op, maar er zijn zo veel andere mensen die ongeveer hetzelfde aan de wand hebben.

Als fervent visser heb je gelukkig nóg een mogelijkheid om je woonkamer levendiger te maken. Prepareer een vangst waar je echt trots op bent, en hang de opgezette vis als trofee aan de muur. Vroeger werd dit veel vaker gedaan dan nu, dus waarschijnlijk weet je niet precies hoe je een vis moet opzetten om als interessante wanddecoratie te dienen. Volg deze stappen en je hebt een goede kans dat je unieke muurversiering slaagt!

1. Houd je vangst koel

Vanaf het moment dat je de vis binnenhaalt, wil je die koel bewaren. Dat komt de glans en de tint van het dier ten goede. Je kunt de vis in een ijsbox leggen voor onderweg, en het dier thuis in de diepvries bewaren tot je klaar bent om met het prepareren te beginnen.

2. Verzamel prepareermaterialen

Om een mooie en niet stinkende wanddecoratie te verkrijgen moet je de weefsels van de vis conserveren. Het vlees en de ingewanden moeten losgesneden worden, zonder dat je de huid beschadigd. Verzamel dus de spullen die je nodig hebt om een dier op te zetten: een scherp mes of scalpel, borax, naald en draad en een opvulmiddel als piepschuim.

3. Vil de vis

Je gaat nu met een mes zo voorzichtig mogelijk de huid verwijderen. Maak een snede over de buik, zonder dat je de kwetsbare organen beschadigd. Pel dan met het mes de vissenhuid los van het vlees, tot hij helemaal los ligt.

4. Maak een vissenvorm

Om de huid straks weer ergens overheen te kunnen draperen en de juiste vorm voor je wanddecoratie te krijgen maak je een vissenvorm. Je kunt piepschuim nauwkeurig in dezelfde vorm en formaat snijden. Je kan het gevilde lichaam van de vis in een mal leggen en daar gips overheen gieten. In de gipsen vorm druk je dan later klei, dat de opvulling van je wanddecoratie gaat worden.

5. Prepareer de huid

Je beschermt de vissenhuid tegen bederf door borax aan de binnenkant te smeren. Laat deze huid een kleine week rusten op een koele plek, in een afgesloten container.

6. Zet de vis op

Je kan nu de geprepareerde huid tevoorschijn halen en de overtollige borax voorzichtig verwijderen. Drapeer de huid over je vorm heen. Als hij goed zit, naai je hem aan de buikzijde weer dicht. Monteer de vis op een decoratief plankje, en klaar is je vissige wanddecoratie!