Militaire vliegtuigen Florence  

De jaarlijkse Luchtmachtdagen: een spectaculair evenement

Onder normale omstandigheden kunnen we (bijna) elk jaar genieten van een spectaculaire vliegshow die gehouden wordt op een van de militaire vliegbases in Nederland, waaronder Vliegbasis Leeuwarden. De Luchtmachtdagen, een evenement dat elke keer een groot aantal bezoekers trekt, worden normaliter rond deze tijd – in juni – gehouden. Door de nog steeds van kracht zijnde coronamaatregelen zijn de Luchtmachtdagen van dit jaar, welke plaats zouden vinden op Vliegbasis Gilze-Rijen, afgelast.

De laatste vliegshow te Volkel

De laatste editie van de Luchtmachtdagen vond in 2019 plaats op de militaire vliegbasis te Volkel, waarbij ongeveer 240.000 toeschouwers aanwezig waren. Naast de diverse vliegstunts in het luchtruim, die iedere keer de spectaculaire hoogtepunten van de Luchtmachtdagen vormen, stonden er verscheidene militaire vliegtuigen en ander materieel op het terrein geparkeerd, opdat het publiek deze toestellen van dichtbij kon bekijken.

Koffie en vliegtuigtaarten maken het evenement compleet

Hoewel de Luchtmachtdagen in het teken van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht – tevens de organisator van dit evenement – staan, is dit spektakel vooral ook een sociaal evenement, waar de aanwezige bezoekers mogelijk vrienden en andere bekenden tegenkomen. Op het terrein wordt dan ook de mogelijkheid geboden om gezamenlijk een kop koffie te drinken waarbij heerlijk gebak geserveerd wordt. Dit gebak is afkomstig van de speciaal voor de Luchtmachtdagen gebakken vliegtuigtaarten – te bestellen bij jeeigentaart.nl – die in de aanwezige eetgelegenheden geëtaleerd zijn. Naast koffie en taart wordt er ook ijs verkocht op het terrein.

Elk jaar een ander thema

Hoewel de Luchtmachtdagen verre van ‘afgezaagd’ zijn, moet clichématigheid altijd vermeden worden. Daarom staat dit evenement iedere keer in het teken van een bepaald thema. Zo werd in 2010 het 100-jarige bestaan van Vliegbasis Gilze-Rijen gevierd, waarbij de feestelijke vliegtuigtaarten uiteraard niet ontbraken! Een jaar eerder was de opzienbarende Avro Vulcan te aanschouwen op Vliegbasis Volkel, zowel op het terrein als in het luchtruim. Deze zware bommenwerper werd tot in 1984 door de Royal Air Force (RAF) ingezet.