Militaire vliegtuigen thomas  

Ultralight vliegtuigjes

Een ultralight vliegtuig is een van de lichtste soorten gemotoriseerde luchtvoertuigen die er bestaat. Vanwege de bijzondere eigenschappen van ultralights is de wetgeving voor het bezit en gebruik ervan per land sterk verschillend.

Eigenschappen van ultralights

Kenmerkend is dat dit type vliegtuigje over een motor met een vermogen van minder dan 100 pk beschikt, wat het gebruik ervan beperkt tot situaties met weinig wind en goed zicht. Ook kan er enkel op lage hoogte en met lage snelheid worden gevlogen. Door deze beperkingen worden ultralights nauwelijks voor commerciële of militaire doeleinden ingezet: ze worden met name gebruikt voor recreatief vliegen. Het voordeel is dat ze goedkoop zijn en dat ze als bouwpakket afgeleverd worden, zodat ze thuis in elkaar gezet kunnen worden.

Verschillende types ultralights

Er zijn meerdere soorten ultralight toestellen, en enthousiaste gebruikers experimenteren vaak zelf met nieuwe modellen. De meeste modellen lijken globaal op een klein sportvliegtuigje, terwijl andere modellen, de zogenaamde nanolights, enigszins op gemotoriseerde deltavliegers gelijken. Deze nanolights bestaan hoofdzakelijk uit een set vleugels met daaronder een frame waarin de ‘piloot’ hangt. Ook paragliders kunnen als ultralights worden beschouwd indien ze over een motor beschikken. Er zijn zelfs een aantal succesvolle experimenten uitgevoerd met zogenaamde ‘backpack helicopters’!